Италианският милиардер Леонардо дел Векио, който управлява известната марка очила Rey-Ban, направи крачка към амбициозната си цел да се превърне в най-големият изгач във финансовия сектор в страната. Управляваната от него група Luxottica официално е поискала одобрение за придобиването на 20% дял в Mediobanca.

Де Векио, който управлява 10% от най-голямата инвестиционна банка в Италия, е потвърдил, че запитването е било изпратено към централната банка в страната на 29 май.

85-годишният милиардер, който е вторият най-заможен човек в европейската страна, търси възможност да диверсифицира инвестиционното си портфолио с вложения в банковия сектор, който традиционно гарантира по-добри дивиденти от луксозната индустрия.

Преди няколко месеца от Bloomberg излязоха с информация, че Леонардо дел Векио иска да удвои дела си в Mediobanca и вече е изпратил предварително запитване за намеренията си към Европейската централна банка.

Леонардо дел Векио иска да увеличи дела си в Mediobanca

Вторият най-богат италианец, собственик на Ray-Ban, прави голям залог в банковия сектор

След като инвестира в банката за първи път през миналата година

След излизането на последните новини акциите на банката поскъпнаха със 7,8% до единична цена от 6,29 евро. Така пазарната капитализация на финансовата институция се изкачи до 5,58 милиарда евро или 6,2 милиарда долара. Това идва след спад от 36% от началото на годината.

И към този момент Векио е най-големият акционер в Mediobanca с дял от 10% от акциите ѝ. Той е вторият най-заможен човек в Италия след Джовани Фереро - собственикът на производителя на Nutella и Ferrero Rocher.