60 години след като напуска Милано като скромен чирак, днес милиардерът Леонардо дел Векио е готов да направи голямо завръщане в бизнес центъра на Италия, като увеличи инвестицията си в една от големите местни банки.

През миналата година бизнесменът, който дължи успеха си на луксозната марка очила Ray-Ban, обяви изненадваща инвестиция в размер на 1 милиард долара във финансовата индустрия в Милано. Сега 84-годишният милиардер иска да увеличи дела си в банката до 20%, твърдят запознати, цитирани от Bloomberg.

И към този момент Векио е най-големият акционер в Mediobanca с дял от 10% от акциите ѝ. Също така той е собственик на производителя Luxottica, част от който е и марката Rey-Ban, но търси различни възможности за диверсифициране на инвестициите си.

Според информацията негови представители вече са водили неформални разговори със служители от Централната банка на Италия и Европейската централна банка (ЕЦБ).

С общо нетно богатство от 25,3 милиарда долара Леонардо дел Векио е вторият най-заможен човек в Италия след Джовани Фереро - собственикът на производителя на Nutella и Ferrero Rocher.

Основната част от финансовото му състояние или 21,2 милиарда долара от него е под формата на активи в гиганта EssilorLuxottica. Заедно с Mediobanca той има още участие в Covivio - инвестиционна компания, специализирана в имотния сектор, както и в застрахователя Generali.