Шведският производител на веганско мляко Oatly Group, който е и най-големият в Европа, събра 1,4 млрд. долара при първичното си публично предлагане в САЩ в сряда, изтъкнаха от самата компания.

Oatly, чийто инвеститори включват рапъра Джей Зи и бившия шеф на Starbucks Хауърд Шулц, заяви, че е пласирала 84,4 милиона депозитарни акции при цена от 17 долара всяка. Това е в горната част на предварително обявения ценови диапазон на листването. Така компанията получи оценка от 10 млрд. долара.

Листването на Oatly идва в решаващ момент за американския пазар на първични публични предлагания. Той е изправен пред значителна нестабилност поради опасенията от инфлация, които принудиха инвеститорите да изоставят акциите с висок растеж, като вместо това се фокусират върху акциите, носещи стойност.

Резултатът от листванията през тази седмица може да покаже настроенията на капиталовите пазари в САЩ, които преминаха през зашеметяващо рали през последните 15 месеца. Предлаганията на компании като Airbnb, Snowflake и DoorDash счупиха рекорди за всички времена.

Миналата седмица поне три първични публични предлагания, включително на ипотечния застраховател Enact Holdings и компанията за ушни протези Hear.com, бяха изтеглени поради неблагоприятни пазарни условия.

Базираната в Малмьо, Швеция, Oatly продава своите продукти на повече от 20 пазара в Европа, САЩ и Китай. Те са известни предимно с овесените си млечни продукти, които в САЩ се продават в няколко вериги, включително Starbucks. Също така продава своите продукти онлайн и чрез търговци на дребно като Target Corp и Tesco.

Листингът на фондовите пазари идва в момент, когато растителният хранителен сектор продължава да привлича вниманието на вложителите, особено след като веригите за бързо хранене и луксозните ресторанти създават нови менюта, които да привлекат вниманието на хората, които се грижат за здравето и околната среда.