Най-голямата фабрика за преработка на вълна в Европа ще бъде построена в Румъния от местни инвеститори от окръг Олт, община Фагетелу, които са получили над 182 милиона леи (36.8 млн. евро) в рамките на схема за държавна помощ, съобщиха от Министерството на земеделието на северната ни съседка.

Средствата ще бъдат използвани за фабрика за преработка на вълна и звуко- и топлоизолационни продукти от вълна. Освен това инвестицията е насочена и към вторични продукти, като ланолин, органични торове под формата на пелети или компост от пране на вълна.

Инвестицията включва производствено хале от 12 500 кв.м и три линии за пране на сурова вълна. Също така ще бъдат монтирани соларни панели по цялата повърхност на залата.

"Оцененият и валидиран проект ще се превърне в изграждането на фабрика, чрез която ще се преработва този ценен ресурс, в който откриваме финала на Програмата за вълна, стартирана през 2017 г. Ние винаги ще стоим до румънците, които искат да инвестират в това дейност чрез създаване на механизми за събиране на вълна от овцевъди в Румъния, като в момента се подписват писма за намерения за 15 000 тона сурова вълна с асоциациите на фермерите", каза министърът на земеделието Петре Даеа.

Средна заплата от 529 евро се оказа непосилна за русенската фабрика за текстил, която шие за Nike и Converse

Средна заплата от 529 евро се оказа непосилна за русенската фабрика за текстил, която шие за Nike и Converse

Близо 500 служители от региона остават без работа в следващите месеци

Според Economica.net инвеститорът е Кристиан Мерчиониу, бизнесменът, който построи жилищния комплекс New Residence в Мъгуреле. Съобщава се, че това е втората фабрика за преработка на вълна на предприемача, който миналия декември пусна в експлоатация друг подобен завод в град Костещи в Аргеш.

Снимка 614106

Източник: iStock Images