Япония и нейните частни компании ще инвестират 10 милиарда долара в проекти за втечнен природен газ (LNG) по целия свят, съобщава Reuters.

Най-големият купувач на втечнен природен газ в света се стреми да намали зависимостта си от вноса на енергия от Близкия изток, тъй като нарастващото напрежение в региона заплашва стабилността на глобалните доставки на петрол.

"В допълнение към ангажимента на Япония от преди две години да инвестира или финансира повече от 10 милиарда долара във веригите за доставка на енергия, ние се ангажираме с допълнително колективно финансиране в размер на 10 милиарда долара от публичния и частния сектор", каза министърът на икономиката, търговия и промишленост на Япония Исю Сугавара.

Според него, като част от усилията на Япония за разширяване използването на свръхохладено гориво, страната също планира да обучи 500 специалисти в областта на LNG технологията. През 2017 г. Токио вече обеща да обучи 500 специалисти в тази област и използването на екологичните стандарти.

"Поемайки тези ангажименти за насърчаване на развитието на глобалния пазар на втечнен природен газ, Япония ще работи усилено за укрепване на глобалната енергийна сигурност", каза министърът.

Русия "налива" милиарди долари в добива на втечнен природен газ

Русия "налива" милиарди долари в добива на втечнен природен газ

Страната разчита компанията Novatek да увеличи сериозно производството на суровината

В същото време преди няколко дни държавната петролна компания Saudi Arabian Oil Co. уведоми японската рафинерия JXTG Nippon Oil & Energy за възможни промени в доставките след нападения върху петролната инфраструктура на Саудитска Арабия.

От октомври Aramco ще промени сорта петрол, доставян в най-голямата японска рафинерия, от лек до среден и тежък петрол. Причината за промяната не е уточнена. Средните и тежките видове са по-евтини за закупуване, но обработката им е по-скъпа. Промените в доставките вероятно ще доведат до по-високи цени на дребно за бензина и другите петролните продукти в Япония.