Бърз и широкоразпространен интернет за Африка е задача, с която не успяха да се справят редица компании. Сега, дъщерна компания на Google смята, че има отговора: балони.

Loon, отделена от иновационната лаборатория на гиганта през юли, обединява сили с Telkom Kenya за изграждането на мрежа от летящи нависоко балони, чрез които да свърже хората в източноафриканската държава още през следващата година, пише Bloomberg. Наградата за Alphabet? Възможността да печели от рекламите и друг вид бизнеси, свързани с глобалната мрежа с Субсахарска Африка, където все още милиони нямат достъп до интернет.

Технологията, която ще бъде използвана в Кения, вече бе използвана, за да свърже временно хората в Пуерто Рико, след като ураганът Мария унищожи енергийната инфраструктура и телефонните линии.

В Кения Loon ще започне с дузина балони, които ще бъдат достатъчни, за да свържат около 10 процента от страта - и ще прецени още колко ще бъдат нужни. Изграждането на наземните станции в Найроби и Накуру вече започна.

Снимка 389813

Източник: Loon

Балоните ще се издигнат на над 20 километра в стратосферата, над самолети, птици и бури. Всеки един от тях ще носи "няколко десетки килограма" рутери, батерии, антенти и друго оборудване, което може да разпръсне сигнал до над 5 000 кв. км. площ - или с 30 пъти повече от една телекомуникационна кула.

Сигналът ще се изпраща към балоните, които пък ще ги препредават към устройствата - или към съседни балони. Самите те ще имат соларни панели, с които ще презареждат батериите си и ще могат да останат във въздуха няколко месеца.

Loon отказва да съобщи каква е цената, но посочва, че е по-евтино от изграждането на електрически линии и кули, с които да бъде достигнато разпръснатото население.Loon е решена да създаде подобна мрежа в цял свят, смятайки, че това ще се превърне в бизнес за милиарди. Миналата година обаче Alphabet реши да отложи плановете за световна мрежа, фокусирайки се първо в определени региони.

SpaceX, компанията на Илън Мъск, пък работи по план да изпрати в ниска орбита над 4 000 сателита, които да направят интернет достъпен навсякъде по света.