Продажбите на виртуални недвижими имоти в метавселената надхвърлиха 500 милиона долара през 2021 г., съобщи CNBC. Някои експерти наричат случващото се финансова пирамида. Но тези, които инвестират в такива активи, вярват, че блокчейн технологията ще направи виртуалните обекти незаменими и дефицитни.

През януари тази година продажбите на такива дигитални активи вече са надхвърлили $85 милиона. Анализаторите прогнозират, че при този темп продажбите могат да достигнат почти $1 милиард през 2022 г. Според BrandEssence Market Research, пазарът на недвижими имоти в метавселената ще расте с 31% годишно от 2022 до 2028 г., пише Forbes.

Nike купи компания за виртуални маратонки, създадена от българин

Nike купи компания за виртуални маратонки, създадена от българин

Американският производител на спортни иска ускори дигиталната си трансформация

Продажбите на виртуални недвижими имоти в четирите основни метавселени достигнаха 501 милиона долара миналата година, пише CNBC, позовавайки се на анализатори от MetaMetric Solutions. Тази сума се отчита от компаниите в Голямата четворка - Sandbox, Decentraland, Cryptovoxels и Somnium. Освен тях с продажба на виртуална земя се занимават десетки компании, отбелязва каналът.

Има общо 268 645 участъка с различни размери в четирите платформи. През декември 2021 г. бяха продадени 166 464 лота в Sandbox за $12 700, платени в Ethereum. "Има големи рискове, но потенциално големи награди", каза Джанин Йорио, главен изпълнителен директор на Republic Realm, която инвестира във виртуални недвижими имоти.

Столицата на Южна Корея планира да навлезе първа в метавселената

Градът, който планира да навлезе първи в метавселената и инвестира в това начинание $3,3 милиона

Ако планът е успешен, жителите на Сеул ще могат да посетят виртуално кметството, да правят виртуални обиколки на исторически обекти

Tokens.com, който е инвестирал 16 милиона долара в такива недвижими имоти, планира да бъде домакин на виртуални модни събития и да открие магазини на дребно в своята метавселена.

Ръстът в продажбите беше подхранван от съобщението на Facebook, че ще се ребрандира и ще промени името си на Meta, за да се съсредоточи върху разрастването на собствената си метавселена, отбелязва CNBC. Оттогава продажбите на виртуални недвижими имоти са нараснали почти девет пъти до 133 милиона долара от ноември миналата година, според MetaMetric.

Как блокчейн игрите помагат за пътуване в космоса и за изграждането на бъдещата метавселена

Как блокчейн игрите помагат за пътуване в космоса и за изграждането на бъдещата метавселена

Тази технология вече се използва в много икономически и социални сектори, като образование, здравеопазване, икономика, финанси и разбира се в игралната индустрия

В същото време някои експерти наричат ​​пазара на виртуални недвижими имоти пирамидална схема, отбелязва CNBC. За разлика от обичайния, той лесно се създава с помощта на код, така че може да бъде "изграден"в огромни количества. "Продажбите на земя в метавселената обикновено са пирамидална схема и съществуват от повече от 20 години", каза Едуард Кастронова, професор по медии в университета в Индиана.

По-младите потребители са по-положително настроени към метавселената, посочва тв каналът. Има поколения, на които им е трудно да разберат стойността на дигиталните неща, ако те не могат да пипнат с ръце, обяснява изпълнителният директор на Tokens.com Андрю Кейуел. "Младото поколение няма проблем с това. Както при NFT, блокчейн технологията позволява да се направи нещо незаменимо и оскъдно. Можете да го съхранявате, да го излагате на публично място и да го продавате", заключава той.