Столичната община на Сеул планира да бъде първата институция, която ще навлезе в мегавселената. Южнокорейската столица обяви план за предоставяне на различни обществени услуги и културни събития в метавселената, пише Quartz.

Ако планът е успешен, жителите на Сеул ще могат да посетят виртуално кметството, да правят виртуални обиколки на исторически обекти и дори подават жалби. Всичко това ще се случва с помощта на очила за виртуална реалност.

Инвестицията от 3,3 милиона долара следва 10-годишния план на кметът за града. Сред плановете са подобряване на социалната мобилност сред гражданите и повишаване на глобалната конкурентоспособност на града.

Как ще функционира метавселената на Сеул?

Столичното община на Сеул ще разработи собствена платформа до края на 2022 г. Плановете са през 2026 г. да бъде домакин на различни обществени функции, включително виртуален офис на кметството, както и пространства, обслужващи бизнес сектора, fintech инкубатор и други.

Платформата ще стартира с виртуална новогодишна церемония още този декември. През 2023 г. градът планира да "отвори" място за виртуални обществени услуги, наречено "Metaverse 120 Center", където аватари ще се занимават с жалби на гражданите, които сега се прави само с физическо посещение в кметството.

Има само един проблем - специализираното оборудване може да бъде бариера за много хора. Слушалките за виртуална реалност все още се продават за между 300- 600 долара и не са толкова широко достъпни, колкото смартфоните и компютрите.

Сеул отдавна използва цифрови технологии и данни в реално време, за да оптимизира градската управа или т.нар. управление на "умни градове". Метавселената може да бъде естествена еволюция в тази посока. Въпреки че подробностите за това как ще работи метавселената все още са неясни, дори за компаниите, които се опитват да я изградят, Сеул смята това за естествена следваща стъпка.

По-рано тази година Сеул представи планове за публична мрежа за "интернет на нещата" - редица сензори и базови станции в целия град, които събират данни за трафика, обществената безопасност и екологичните показатели и ги подават в централна оперативна платформа.