Благодарение на еврофинансирането през 2015 г. в България са регистрирани най-много нови трактори и комбайни, което е абсолютен рекорд след влизането на страната в Европейския съюз. Данните на Контролно-техническата инспекция (КТИ) към министерството на земеделието за миналата година показват, че в страната са купени и регистрирани 2 169 нови трактори комбайни.

Заедно с телескопичните и челните товарачи броят на новата техника, която е навлязла в земеделието през миналата година, достига 2 215.

С тези показатели миналата година изпреварва по активна търговия с техника дори 2013 г., която се смяташе за най-добрата и когато на вътрешния пазар бяха реализирани 1 509 трактора и 253 комбайна. пише sinor.bg. 

Да припомним, че  през 2012 г. за първи беше отчетен голям ръст, който се дължеше на субсидиите по мярка 121 от старата програма за селските райони. Тогава за първи път КТИ отчете, че в страната са регистрирани 1 378 нови трактори и 252 комбайна. 

Според информацията българският фермер предпочита качествената техника и това личи от броя на регистрираните марки комбайни и трактори през всичките години.