Богатото емирство Абу Даби сякаш си има всичко - природни ресурси, силна икономика, страхотни сгради, а вече и собствен Лувър. Но въпреки огромните запаси и петрол, икономиката на емирството от няколко години не зависи от тях. Активно се развиват промишлеността, недвижимите имоти, туризмът и търговията на дребно.

Много от жителите на Абу Даби живеят охолно, а емирството се наслаждава на едно от най-високите нива на БВП на глава от населението в света.

На хората в емирството им липсва само едно - достатъчно питейна вода. Нищо неочаквано, като се има предвид сухият и горещ пустинен климат и минималното количество валежи.

Снимка 334975

Източник: Adwea

За да реши този проблем, столицата на Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) откри най-големия резервоар за обезсолена вода в света.

Той събира 5.6 млрд. галона (26 млрд. литра) питейна вода - достатъчно, за да напълни повече от 10 000 олимпийски басейна.

В случай на нужда резервоарът може да осигури по 180 литра на ден на 1 милион души в продължение на 3 месеца, като изпомпвайки вода от 315 подземни кладенци.

Снимка 334972

Източник: Adwea

"Вместо да изграждаме нови резервоари или да съхраняваме вода на нивото на земята, където е уязвима от замърсяване или изпаряване, нашите лидери взеха смело решение да изберат това елегантно решение за съхранение на вода", заяви Разан Ал Мубарак, генерален секретар на агенцията за околната среда в Абу Даби.

Прясната вода е истински лукс в ОАЕ, тъй като валежите рядко надвишават 10 см на година. "Това е само един от компонентите на стратегията за водна сигурност, която правителството на Абу Даби изпълнява", отбеляза Ал Мубарак. Длъжностните лица обмислят как да намалят търсенето и други иновативни начини за подобряване на предлагането.

Водата за новия резервоар се обезсолява в крайбрежен завод и се изпомпва през тръбопровод в естествен запас от сладководни подземни води в пустинята Лива, на около 200 км от града.

Снимка 334973

Източник: Adwea

Идеята за проекта датира от 15 години, а строителството стартира през 2010 г. Водата започва да се изпомпва през 2015 г., а резервоарът достига своя капацитет миналия месец.

Общата стойност на проекта е 435 млн. долара, а той ще служи като резерв за целите ОАЕ. Абу Даби се надява, че ще се превърне в глобален пример за управление на водата в пустинните региони.

"Вярваме, че този проект ще отекне в съседните ни страни заради сходните предизвикателства, пред които са изправени по отношение на водоснабдяването. Убедени сме, че този проект може да бъде възпроизведен и на други места", каза Ал Мубарак.