Руската компания АО „Русатом Сервис“, част от държавната корпорация „Росатом“, е изпълнила проекта за удължаване срока на експлоатация на Пети енергоблок на българската АЕЦ „Козлодуй“.

Това съобщи в Москва по време на световния ядрен форум „АТОМЕКСПО 2016“ Дмитрий Пашевич, първи заместник генерален директор на АО „Русатом Сервис“.

С изпълнение на дейностите от страна на руската компания приключва техническия етап за удължаване живота на Пети енергоблок. В най-кратки срокове „Русатом Сервис“ ще завърши документацията по  извършената работа и тя ще бъде предадена на АЕЦ „Козлодуй“, заяви Пашевич.

Централата от своя страна ще предаде документите на Агенцията за ядрено регулиране, на база на които българският регулатор се очаква до ноември 2017 г. да издаде лицензия за удължаване срока на експлоатация на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“.

По думите на Пашевич, „Русатом Сервис“ има два договора с АЕЦ „Козлодуй“. Първият е за Пети енергоблок и по него всички дейности са приключили.

Вторият договор е за Шести енергоблок и той бе подписан в началото на 2016 г., като основните дейности по удължаване живота на Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ ще се проведат по време на плановия му годишен ремонт. Срокът за удължаване на лицензията е октомври 2019 г.

Всички графици за дейностите и по Пети, и по Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“, от страна на „Русатом Сервис“ се спазват напълно, заяви още Пашевич.

Снимка 236995

Източник: Wikipedia

Припомняме, 10-годишният оперативен лиценз за  5-ти  енерго блок на българската атомна централа изтича този октомври, докато лицензът за 6-ти блок -  през октомври 2019-а година.България започна модернизация за 360 млн. евро на двата съветски ядрени реактора на АЕЦ "Козлодуй", за да гарантира, че те могат да работят безопасно още 30 години.