Обемът на инвестициите в производството на дронове в Русия през следващите три до шест години може да достигне 1 трилион рубли (12-14 млрд. долара), заяви пред РИА Новости Яков Сергиенко, генерален директор на комапнията "Яков и партньори" (наследник на McKinsey в Руската федерация).

"Сега започваме нов национален проект за производство на дронове и така може да възникне цял нов икономически сектор. Според различни оценки, има потенциален обем за инвестиции до един трилион рубли, в хоризонт от три до шест години", казва Сергиенко.

По думите му, дронове биха могли да се ползват в много отрасли. Например "както по отношение на производителността в селското стопанство, така и по отношение на надеждността на линейната инфраструктура при железопътен транспорт, също така при електротранспорт - всичко това има отношение към използване на дронове", обяснява Сергиенко.

Турция премества производството на бойните дронове Bayraktar в друга държава

Турция премества производството на бойните дронове Bayraktar в друга държава

Това става въз основа на подписване на стратегическо споразумение с турската компания Baykar

Той добавя, че приблизителната оценка на досега потвърдените поръчки на индустрията "вече се измерва на 70-100 милиарда рубли, т.е. вече има ясна логика на поръчките за руските производители".

Очертава се едни от основните бизнес клиенти за доставки на дронове да бъдат компании като: руските железници, "Транснефт", "Газпром", компании от селскотото стопанство", обясни ръководителят на компанията "Яков и партньори".

Индия забрани внос на компоненти за бойни дронове от Китай, опасява се за сигурността си

Между 2 страни от БРИКС: Едната забрани внос на компоненти за бойни дронове от другата, опасява се за сигурността си

Това може да доведе до поскъпването им с 50%