На руския инвестиционен пазар се появи стратегия за доверително управление, ориентирана към инвестиране в недвижими имоти в чужбина, по-конкретно в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и други страни от Близкия изток.

Пазарът на вложения в такива имоти отбеляза силен ръст през миналата година, включително и благодарение на руски инвеститори, чиито интерес продължава и сега, пише "Комерсант". Но експерти обръщат внимание и на наличието на рискове от такива инвестиции, и то не само обичайните за всеки пазар на недвижими имоти, но и специфични за дадените страни.

Например от крупната инвестиционна компания "Алфа Капитал" са започнали реализирането на стратегия за доверително управление на "Алфа Арабски метри", която е ориентирана към инвестиции в жилищни имоти в ОАЕ, както и в други държави в региона, съобщават от компанията. Затова малки и големи апартаменти в строеж ще бъдат закупени в дирхами на ОАЕ.

"Оценката и изборът на недвижимите имоти за инвестиции ще се извърши с участието на международни партньори", обяснява директорът на Центъра за работа с институционални и корпоративни клиенти на компанията, Николай Антипов.

Участието в посочената стратегия е достъпно само за квалифицирани инвеститори - с минимален праг за влизане в сделките от 1 милион рубли (около 15 000 долара по настоящия курс), за срок от (поне) 5 години.

Управляващото дружество "Алфа Капитал" оценява потенциалната доходност в рубли на ниво от 15,3% годишно. "Широк кръг от инвеститори ще могат по-добре да диверсифицират своите инвестиционни портфейли, получавайки валутна експозиция към перспективни активи", смятат от компанията за управление на активи.

Турция вече не е най-предпочитана за покупка на имоти от руснаците - кои са новите "звездни" дестинации

Турция вече не е най-предпочитана за покупка на имоти от руснаците - кои са новите "звездни" дестинации

На какво се дължи преориентацията към други страни