Желанието да се инвестира в активи в чужбина и спадът на популярността на Турция доведоха до рязко увеличение на търсенето от руснаци на имоти за покупки в Азия, и най-вече в Тайланд и Индонезия. През годината активността на руснаците в тези страни се увеличи с един и половина до два пъти.

По данни на Tranio, с които разполага "Комерсант", търсенето от руснаци на недвижими имоти за покупка в Тайланд през първото тримесечие на 2023 г. се е увеличило с 57% на годишна база, а в Индонезия - с 39%.

А интереса към Виетнам показва лек ръст от 5%, докато търсенето на жилища във Филипините остава на същото ниво от миналата година.

Край кои руски мегаполиси има най-голямо търсене на имоти - "водачът" е изненадващ

Край кои руски мегаполиси има най-голямо търсене на имоти - "водачът" е изненадващ

Интересът към вили край Москва и Санкт Петербург към момента не е голям

По данни на Prian.ru, за първото тримесечие на годината интересът към покупка на недвижими имоти в Тайланд се е увеличил 3,4 пъти на годишна база, а в Индонезия - 2,2 пъти. Тези две направления сега формират 95% от търсенето на имоти в Югоизточна Азия. Заявките за Малайзия, Виетнам и Хонконг експертите определят като "единични".

От Barnes International Moscow отбелязва 30% годишен ръст на търсенето за Тайланд и Индонезия, като сега те формират 20% от общото търсене на имоти в чужбина, пише "Комерсант".

Снимка 230203

Източник: iStock

Търговският директор на Tranio Елена Милишенкова смята, че потенциалните купувачи на недвижими имоти в Турция са се преориентирали към азиатските пазари поради усложняването на процедурата за получаване на разрешение за пребиваване в страната, растящите цени на жилищата там и опасенията, свързани със земетресение.

Най-скъпите жилищни имоти в Русия, които се продават

Най-скъпите жилищни имоти в Русия, които се продават

Супер луксозните имоти се намират около и в Москва

Средният бюджет на за покупка на жилище от руснаците в Тайланд възлиза на 166 хиляди долара, като за година цените са се повишили с 5%, а в Индонезия - с 26,6%, където средният бюджет за покупка на жилищен имот достига 200 000 долара, по данни на Tranio.

Barnes International Moscow прогнозира, че цените на втория дом в двете страни може да се повишат още поради липсата на парцели за строителство. А Prian.ru също така предупреди, че азиатските пазари не са толкова стабилни, колкото европейските, с типични забавяния на строителството и не рядко дори лошо качество.

През март беше съобщено, че руснаците се интересуват доста и от наемане на жилища в Тайланд. През януари и февруари 2023 г., търсенето от руски граждани на жилища под наем в тази страна почти се е удвоило, спрямо същия период на 2022 г.

По думите на Милишенкова, купувачите считат за предимство в Югоизточна Азия възможността за плащане на сделката директно от руски сметки, липсата на сезонни колебания в търсенето на наеми и сравнително ниския инвестиционен праг. В Тайланд въпросният "праг" започва от $100 хиляди, в Бали - от $150 хиляди.

Кои сега са предпочитаните от руснаците държави за покупка на имоти и защо

Кои сега са предпочитаните от руснаците държави за покупка на имоти и защо

Турция е топ дестинация, но не като ваканционен имот