Руският енергиен гигант "Газпром" ще увеличи бюджета си за благотворителност за тази година с цели 60% до 26,3 милиарда рубли или 438 милиона долара в разрез с исканията на акционерите на дружеството за ограничаване на разходите.

Това съобщават от Bloomberg, позовавайки се на информация от официални документи на компанията и потвърдена от източници от мениджмънта й.

Най-големите бенефициенти включват веригата увеселителни паркове на патриотична тематика Russia: My History, както и Руската православна църква. В списъка влизат и спортисти от сибирския град Иркутск, където "Газпром" строи комплекс с олимпийски басейн.

Базинарата в Москва компания дълго време се бори с неодобрението на акционерите си, които са против финансирането на проекти, които не гарантират възвръщаемост. През годините сред тях е инициативата за доставка на зърно за Северна Корея, както и изграждането на съоръжения за Олимпиадата в Сочи.

"Увеличаването на разходите за благотворителност до нивото на американската Exxon Mobil, която има 2 пъти по-големи продажби и е 7 пъти по-голяма по пазарна капитализация, вероятно ще подкопае надеждите за сериозно намаляване на разходите", коментира анализаторът от Deutsche Bank Павел Къшнир.

"За хора като мен, които вярват, че "Газпром" подобрява контрола над харчовете, това повишаване определено е негативна новина", допълва той.