Инвестициите в проекта "Арктик LNG 2" ще надхвърлят 22 милиарда долара, съобщи ръководителят на компанията "Арктик", изпълняваща проекта - Леонид Михелсон, съобщи Интерфакс".

При вземане на инвестиционно решение, цената на проекта беше обявена в размер на малко над 21 милиарда долара, т.е. сега увличението е с около 1 милиард долара (около 5%).

Малко преди посоченото изявление, един от топ мениджърите по проекта е коментирал, че инвестициите се оценяват на около $21 милиарда, но по думите на Михелсон, те ще надвишат тази цифра.

"Капиталовложенията в "Арктик LNG 2" ще бъдат повече от 22 милиарда долара. Поради факта, че преминахме към електрически задвижвания, са необходими електроцентрали, което оскъпява проекта. Но, от друга страна, оперативните разходи малко ще намалеят, тъй като газовите турбини изискват постоянно обслужване, а електродвигателите - не", казва Михелсон.

Отбелязва се, че разходите по крупния проект за втечнен природен газ са нараснали, след оттеглянето от него на индустриалния гигант от САЩ Baker Hughes, поради санкциите спрямо Русия.

Коментирайки в тази връзка, защо американската компания е заменена с китайски производители, а не с руски, Михелсон обяснява, че "на находището вече са разположени руски агрегати и съоръжения, обаче целият капацитет на съответните руски производители вече е ангажиран с договори. Например в завода в Перм може да се поръча производство на турбина за срок чак след 2030 година."

Сделката с GE изстрелва нагоре акциите на Baker Hughes

Сделката с GE изстрелва нагоре акциите на Baker Hughes

Ценните книжа може да поскъпнат значително