Слънчева централа за 17.6 млн. долара бе изградена в бежански лагер в Йордания. Тя ще осигури чиста и безплатна енергия за 80 000 сирийски бежанци и приемащата ги общност.

Соларното съоръжение, разположено в лагера Заатари в северната част на страната, е открито в началото на седмицата, а изграждането му е финансирано от правителството на Германия, съобщават от агенцията за бежанците към ООН.

Новата централа ще позволи да бъде увеличена доставката на електроенергия за домовете на бежанците от 8 часа на 14 часа и ще спести средно около 5 млн. евро годишно от сметки за електроенергия. Тя ще има и екологичен ефект - благодарение на нея въглеродните емисии ще бъдат намалени с повече от 13 000 тона годишно.

Новите условия ще подобрят безопасността и сигурността на семействата, ще улеснят съхраняването на храна и ще дадат повече време на децата да пишат домашните си работи.

"Иновативни проекти като този са от ключово значение за задоволяване на нуждите на населението, което е изправено пред дългосрочно преместване", заяви Стефано Севере, представител на агенцията на бежанците към ООН в Йордания.

"Откриването на тази слънчева централа представлява крайъгълен камък за живеещите в лагера Заатари, тъй като това ще има положително въздействие върху ежедневния им живот", добави той.

Повече от 75 бежанци са работили рамо до рамо с йорданците, за да построят централата, инсталирайки повече от 40 000 слънчеви панела.

Лагерът Заатари бе открит през 2012 г., за да отговори на "масовото изселване на бежанци", пресичащи границата между Сирия и Йордания. В пика на този процес лагерът приютяваше повече от 120 000 бежанци.

По данни на ООН около 5 млн. сирийци са напуснали страната, а 6 млн. са били вътрешно разселени в резултат на сирийския конфликт и кризата, които датират от 2011 г.