Мексиканците, които участваха в публичната консултация за бъдещето на летището в Мексико Сити гласуваха проектът за $13,3 милиарда, който вече бе започнат, да бъде спрян, съобщава The Wall Street Journal, цитирайки организаторите.

Избраният вече президент Андрес Манюел Лопес Обрадор, който все още не е встъпил в длъжност, заяви, че ще се съобрази с резултатите от вота, който не бе задължаващ. Очаква се днес да бъдат обявени бъдещите стъпки на новото правителство.

Над един милион мексиканци гласуваха в спорната процедура, дело на Обрадор. Въпросът бе дали изграждането на ново летище в Тескоко, североизточно от столицата, да бъде спряно в замяна на запазване на сегашната аерогара, която да получи още един терминал и две нови писти.

747 хил. от гласувалите са дали вот за втория вариант, срещу 310 хил., които подкрепят новото летище.Публичната консултация бе спорна по редица причини, включително заради дадената възможност гласоподавателите да изразят мнение по технически въпрос, какъвто е аероинфраструктурата на един от най-големите градове в света.

Спирането на сегашния проект, който вече е готов на една трета, включва загубата на над $5 милиарда, които вече са похарчени. А инвеститорите, които държат $6 милиарда в облигации в проекта, може да поискат моменталното връщане на сумата.

Мексиканското песо поевтиня рязко след излизане на резултатите, като се търгуваше при 19,73 срещу щатския долар при 19,37 преди обявлението.Новоизбраният президент, който спечели изборите на 1 юли с огромно мнозинство, нарече проекта, изготвен от британския архитект Норман Фостър, загуба на пари.

Миналата седмица той заяви, че правителството ще гарантира, че избраните вече компании, работещи по новото летище - включително компания на милиардера Карлос Слим, ще продължат работа по обновяване на старата аерогара.

Финансови анализатори изразиха притеснение, че новият държавен глава ще започне често да поставя ключови правителствени решения на референдум, след като встъпи в длъжност на 1 декември. "Има усещане за по-голям риск на местните пазари заради несигурността около начина, по който бъдещото правителство ще изпълнява икономическите политики", заяви Габриела Силер, директор анализи в мексиканската Banco Base.

Мексикански бизнес групи от компании в туризма, авиопревозите и строителството настояха Обрадор да продължи изграждането на новото летище, тъй като спирането на проекта ще излезе твърде солено заради вече направените разходи.