Фабрика за сглобяване на батерии за съхранение на енергия беше открита в Русе. Новото производство е част от българската компания Solar MD, която от години развива успешен бизнес в ЮАР. От Областната администрация в Русе съобщават, че от фирмата трябва да преминат още една административна процедура, като заедно със своите партньори ще създадат около 70 нови работни места.

Компанията е сред лидерите на пазара за съхранение на литиево-йонни батерии в Африка. На два пъти получава награда за най-добра соларна компания в Кейптаун, Южна Африка. Освен с производство на продукти, се занимава със системна интеграция, инсталации, както и с мониторинг и поддръжка.

Снимка 604073

Източник: iStock

Инвестицията на фирмата в Русе е в размер на около 3 милиона лева, по информация на Forbes. От фабриката са уверили общината, че няма да има никакво замърсяващо производство тук, коментират от местната областна администрация.

Eberspaecher започна строеж на фабрика за нагреватели за автомобили в Русе

Германски гигант започна строеж на фабрика за нагреватели за автомобили в Русе

Компанията ще разкрие над 500 нови работни места

"Имаме клиенти в България, Румъния, Турция и в Близкия Изток. Тъй като доставките са много бавни от Южна Африка, решихме да отворим тази по-малка фабрика в Русе и да работим с местни партньори за някои от частите на батерията. Тук ще бъде само крайното сглобяване на батериите, които се произвеждат в Китай. Идеята е да си оптимизираме доставките до клиентите", коментира пред БТА съсобственикът на фирмата Калоян Димов.

Дейността на Solar MD се развива предимно в ЮАР, където инсталира енергосъхраняващи системи за домакинствата и им осигурява чиста енергия. Компанията разпространява продукцията си в САЩ, Турция и Европа. В Русе новата фабриката ще се занимава с асемблиране, т.е. механично сглобяване и калиброване на софтуера на батериите, който е изцяло разработка на фирмата. 

Инвестиция от над 50 милиона лева връща локомотивния завод в Русе към живота

Инвестиция от над 50 милиона лева връща локомотивния завод в Русе към живота

Възстановяването на производството ще отвори стотици нови работни места в региона