Представители на Кипър, Гърция, Израел и Италия подписват днес в Никозия меморандум за сътрудничество във връзка с изграждането на газопровода East Med, съобщава БТА.

Проектът предвижда природен газ да бъде пренасян от находищата в Източното Средиземноморие до Европа през остров Крит и континенталната част на Гърция.

Дължината на съоръжението е 2000 километра, а цената на изграждането му е 6 милиарда евро. 

"От проучванията се вижда, че газопроводът е най-конкурентният избор за пренос на синьо гориво от Източното Средиземноморие до европейските пазари", каза гръцкият министър на енергетиката Йоргос Статакис.

Плановият капацитет на тръбата е 10 млрд. куб. м. газ годишно, с възможности това количество да достигне 16 млрд. куб. метра. 

Ускоряват строежа на газопровода от Кипър и Израел до Европа

Ускоряват строежа на газопровода от Кипър и Израел до Европа

Дълъг е 2000 км и ще струва 6 млрд евро

Откритите досега находища, както и направените оценки за тях превръщат Източното Средиземноморие във водеща дестинация за задоволяване на енергийните нужди на Европа въз основа на целите, поставени до 2040 година. 

Определени са и датите за тристранните срещи на ниво лидери с участието на Израел и Йордания. За 9 януари в Никозия е насрочена среща между Кипър, Гърция и Израел, а на 16 януари също в Никозия ще се състои среща с участието на Кипър, Гърция, Йордания, на която ще присъства и йорданският крал Абдула.