Собственикът на Jeep и RAM - вторият по големина производител на автомобили в Европа, Stellantis, ще инвестира €103 милиона в завода си в Сентготхард, Унгария. Така компанията ще може да увеличи производствения капацитет на модули за електрическо задвижване (EDM), съобщава Reuters. Решението трябва да помогне на Stellantis да разшири портфолиото си от електрически модели.

Разширяването на завода в Сентготхард, който в момента произвежда двигатели с вътрешно горене, ще включва обработка на ключови компоненти и окончателно сглобяване и тестване на EDM. Очаква се производството на тези модули в завода да започне в края на 2026 година.

EDM съчетава в себе си електродвигател, скоростна кутия и силова електроника, използвана както в изцяло електрически, така и в хибридни задвижвания, които помагат за осигуряване на голям въртящ момент, като същевременно поддържат ефективността на системата.

След като “изхвърли” Tesla, компанията за коли под наем SIXT, която оперира и у нас, ще закупи 250 000 автомобила от Stellantis

След като “изхвърли” Tesla, компанията за коли под наем SIXT, която оперира и у нас, ще закупи 250 000 автомобила от Stellantis

Сделката ще е за няколко милиарда евро и Stellantis ще достави електрически плъгин хибрид и автомобили с двигател с вътрешно горене

Италиано-френската автомобилна група прави трета инвестиция в производствено съоръжение за EDM след тези в Тремери-Мец, Франция, и Индиана, САЩ. Амбицията на Stellantis е през 2024 година да увеличи производството на следващо поколение електрически трансмисии с двоен съединител (eDCT) за хибридни и плъгин хибридни превозни средства в своето съоръжение в комплекса "Мирафиори" в Италия.

Базираната в Нидерландия компания очаква разширяването да я доближи до целите й за пълна електрификация на своята продуктова гама в Европа до 2030 година. Stellantis инвестира $50 милиарда в този процес.

Унгария продължава да привлича чуждестранни инвестиции в своята растяща електромобилна индустрия. През последните шест години страната е привлякла над €14 милиарда преки чуждестранни инвестиции само в сектора на батериите. Големите инвестиции като цяло се класифицират като такива, когато са на стойност до над €10 милиона, вариращи в зависимост от редица фактори като създадени нови работни места.

Stellantis дава $1,6 милиарда за дял в китайска фирма за електромобили

Stellantis дава $1,6 милиарда за дял в китайска фирма за електромобили

Европейският автомобилен производител пренастройва стратегията си към китайския пазар