След като "изхвърли" Tesla, компанията за коли под наем SIXT, която оперира и у нас, ще закупи 250 000 автомобила от Stellantis.

След като се отказа от електромобилите на Tesla, глобалният гигант за коли под наем SIXT обявява, че ще закупи до 250 000 автомобила от Stellantis за автопарковете си в Северна Америка и Европа.

Сделката ще е за няколко милиарда евро и Stellantis ще достави електрически плъгин хибрид и автомобили с двигател с вътрешно горене. Доставките започват още това тримесечие и ще продължат през следващите три години.

Въпреки това SIXT има планове да електрифицира до 90% от автопарка си в Европа до края на десетилетието.

Очакват се автомобили като Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep, Lancia, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall и Maserati. Към автомобилите си компанията иска да добави и бусове (включително 7- и 9-местни).

По думите на изпълнителния директор Константин Сикст това позволява на компанията да ускори стратегията си за растеж "след като вече постигна ръст на глобалните приходи от почти 20% през първите девет месеца на 2023 г. Амбиция е в сила за европейските страни най-вече, но също и в САЩ, най-големият пазар за наеми в света и най-важният пазар за "растежа за нашата компания", цитиран от Elektrek.

През декември SIXT обяви, че ще премахне Tesla от автопарка си, заради намаленията на цените на Tesla, които подбиват цените на употребяваните автомобили - важен източник на приходи за компаниите за коли под наем. Друга причина били по-високите разходи за ремонт, в сравнение с колите на газ.

Компанията за коли под наем Sixt "изхвърля" електромобилите на Tesla от автопарка си

Компания за коли под наем, с операции у нас, "изхвърля" електромобилите на Tesla от автопарка си

Причините са високи разходи, както и амортизация

Що се отнася до Stellantis, Fiat 500e ще бъде първият електромобил, който се лансира в САЩ.

Напоследък Stellantis имаше тежък период, което доведе до съкращения както в САЩ, така и в Европа, докато осъществява планове за преминаване към електромобили, така че поръчката от SIXT е добре дошла за компанията.

Автомобилният производител 100% от продажбите в Европа и 50% от продажбите в САЩ да бъдат електрически превозни средства с батерии до 2030 г.

Миналата седмица Hertz обяви, че ще продаде около 20 000 коли Tesla, цитирайки същите причини, посочени от SIXT. Hertz започна да купува "набира" своя флот от Tesla на пикови цени, но след това Tesla започна да сваля цените, за да създаде търсене на фона на нарастващите лихвени проценти. Това доведе до срив на стойността на флота на Tesla на Hertz.

SIXT е една от най-големите компании за коли под наем в Европа и има офиси в над 100 държави, включително в България. Компанията е с 8500 служители по целия свят. SIXT USA отвори 100 локации в 18 щата от 2011 г. насам.