Приватизация на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" без ангажименти на държавата - тази възможност, по думите на политиците, все повече измества намерението да бъдат продадени реакторите на Иран, като най-добрата възможност за страната ни.

Частни ядрени централи по света има, въпросът е дали държавата може изцяло да абдикира и да не се ангажира. Своето мнение по темата в ефира на БНР изказаха енергийни експерти.

„Какво значи приватизация? Това не е сергия на пазара, продавам една сергия на пазара и от другия ден започваме да продаваме домати и краставици, коментира бившият заместник енергиен министърИван Айолов.

Според експерта от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров това е доста невъзможно начинание, такъв вариант няма.

По думите му, ядрената индустрия в момента е в много тежка криза и интерес към подобни инвестиционни разходи, и доста неясно бъдеще за цените и търсенето на електроенергия. Затова едва ли ще има интерес на голям стратегически инвеститор да закупи двата реактора и след това да построи централата.

Независимо дали проектът бива приватизиран от частна компания, ефектът винаги ще рефлектира върху държавата. Видяхме какво стана във Фукушима – земетресението я разруши, но щетите бяха понесени от държавата, не от частния инвеститор, смята Владимиров.

Държавата не може да абдикира, категорично заяви предишният председател на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев, в чийто мандат както започна, така и бе прекратен процесът по лицензиране на АЕЦ "Белене".

„Това е ядрен проект, не е майтап работа, той е пряко свързан с националната сигурност на страната. Гарантирането на безопасността е задължение на държавата. Държавата има своите отговорности по конвенциите за ядрена щета и т.н., така че няма вариант държавата да се оттегли напълно”, отбеляза Цочев.