Volkswagen планира да поддържа стабилни инвестиции през следващите пет години на около 180 милиарда евро (193,59 милиарда долара) между 2024 г. и 2028 г., съобщи германският вестник Handelsblatt във вторник, цитирайки трима души, запознати с въпроса.

Надзорният съвет е одобрил инвестиционния план, но е добавил условие, че сумата може да бъде намалена, ако не бъдат постигнати определени цели от намаляването на разходите, което е в ход при марката леки автомобили на Volkswagen, се казва в материала на деловото издание.

Volkswagen отказа да коментира статията в Handelsblatt, заявявайки, че допълнителна информация ще бъде споделена на годишната конференция за резултатите на 13 март, пише Reuters.

Последният петгодишен план на автомобилния производител , обявен през март 2023 г., също определя инвестиции от 180 милиарда евро до 2027 г., като над две трети са разпределени за електрификация и цифровизация.

Статията на Handelsblatt посочва, че автомобилният производител планира да се придържа към това темпо на разходите, въпреки че се стреми да намали разходите в цялата група, за да увеличи маржовете при прехода към изцяло електрическа гама.

В същото време излезе информация, че Volkswagen планира да инвестира 9 милиарда бразилски реала (1,8 милиарда долара) в своите предприятия в Бразилия през периода 2026-2028 г.

Новата инвестиция е предназначена за четирите завода на компанията в страната, съобщи VW Brazil. Автомобилният производител планира да произвежда хибридни и електрически автомобили в Бразилия. През следващите 4 години компанията възнамерява да представи 16 нови продукта за бразилския пазар.