До учебната година остават няколко седмици, но с настъпването й за САЩ ще се очертае голям проблем- недостиг на учители. Проблемът не е не е нов, но пандемията е засилила мащаба му, пише Business Insider.

Според проучване сред 2690 души от Националната образователна асоциация, през май 32% от анкетираните казват, че пандемията ги е накарала да напуснат работното си място по-рано, отколкото са очаквали, заради големият риск от заразяване.

В друго проучване на Frontline Education, две трети от около 1200 училищни и областни ръководители съобщават за недостиг на учители.

През юни 2021 г.заетите учители на държавна служба са 10 милиона, в сравнение с 10,6 милиона през февруари 2020 г.

В опит да задържат учителите на работа, някои щати предлагат парични бонуси. В Сан Хуан в Калифорния например предлагат 2000 долара бонус при започване на работа, а в части на Южна Каролина 2500 долара. На места в Северна Каролина предлагат бонуси от 2000 долара и на шофьорите на автобуси.

Ситуацията е подобна на тази със собствениците на заведения, които трудно намират нови служители. Някои училища трудно успяват да запълват отворените места на фона на пандемията и на наближаването на учебната година.

"Изправени сме пред наближаваща криза в загубата на преподаватели в момент, когато нашите ученици имат най-голяма нужда от тях ", казват специлисти.