Един от феномените, за който пазарите гледат, е наличието на ваксина срещу коронавируса. А след като няколко такива вече са одобрени, сега от първостепенно значение за пазарите е колко бързо медикаментите ще бъдат доставени.

Прогнозата на американската операция Warp Speed, която се занимава именно с дистрибутирането на ваксините, е до края на януари около 50 млн. жители на страната вече да са получили новия медикамент.

А сега и Bank of America излезе с прогноза, според която до края на следващата година броят на имунизираните глобално ще достигне 1,1 млрд. души, предаде Zero Hedge. Така текущият брой на "случаите", който е около 74 млн., ще бъде надхвърлен от броя на имунизираните по света още около месец май.

Според финансовата институция броят на ваксинациите ще се изстреля драстично след края на юли догодина, когато производството на медикаментите ще нарасне значително.

"Единственият проблем е, че когато делът на ваксинираните се покачи до около 50-70% от населението, Федералният резерв ще е изправен пред натиск от страна на спестяващите да позволи увеличаване на лихвените проценти", пишат от Zero Hedge. "Но в кой момент централната банка ще е уверена, че реалната икономика е достатъчно устойчива, за да си позволи остър спад на цените на акциите?"