Цените на бензина и дизела в България са нараснали с приблизително 20% от началото на годината, показват усреднените данни от страницата Fuelo.net. Докато на 1 януари сме зареждали литър бензин или дизел срещу 1,82 лв., днес цените са 2,16 лв. за бензина и 2,15 лв. за дизела. Спрямо същия ден миналата година, поскъпването е над 25%.

Цените на горивата следват тенденциите в цените на петрола на международните борси. От началото на годината сортът Brent се търгува с 50% по-високо, а спрямо година по-рано — със 75%. Днес фючърсите се търгуват срещу $77,6 за барел.

Ще продължат ли да се вдигат?

През последните дни петролът поскъпва заради неуспеха на картела ОПЕК+ да постигне споразумение относно евентуално повишение на добива на черното злато от август. Във вторник трябваше да се проведе поредна среща, но тя пропадна, което нажежи пазарите.

Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация, прогнозира пред БНР, че "цените [на бензина и дизела], които виждаме в момента, ще се запазят през цялото лято". "Може би с тази тенденция за леко поскъпване. Аз лично разчитам, че тези нива са достатъчни за лятото, стига да имаме устойчиви международни цени", коментира още той.