Очаква се един от реакторите на АЕЦ "Козлодуй" да е с различно от руското ядрено гориво след 2024 г. Това каза пред bTV енергийният министър в оставка Александър Николов, който беше помолен да коментира дали е осигурено алтернативно ядрено гориво, ако Руската федерация спре доставката.

"В процеса по снабдяване с ядрено гориво са замесени няколко доставчика, по ред причини, най-вече търговски, не искам да споменавам конкретна държава или доставчик, тъй като това би могло да наруши обществения интерес на конкретния доставчик", допълни той. Има алтернативен доставчик, въпрос на време е да се случи, каза Николов.

Включиха пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Включиха пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Вчера сутринта блокът бе спрян със сработване на аварийна защита

Към момента мога да кажа, че не мисля, че има каквато и да е нужда от всяване на паника сред населението, електроенергийната система е стабилна и, при какъвто и да е сценарий, дружествата ще се справят. Неприятно ми е да се всяват страхове у хората, допълни той.

По думите му проблемите на българската електроенергийна система и свързаността с Русия не са проблеми на България, те са проблеми на цяла Европа, а Чехия е най-яркият пример от гледна точка на ядрено гориво.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" изненадващо спря работа

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" изненадващо спря работа

Въпреки това пpoизвoдcтвoтo нa тoĸ почти не е намаляло