Визия, основана на силните страни - към това трябва да се стремят градовете, изграждайки облика на "умни" и иновативни места за живеене. Около това мнение се обединиха участниците във второто издание на конференцията Knowledge City на Investor.bg, която се проведе на 22 март. Експерти от Европа и България анализираха иновациите в града и нужната взаимовръзка между общините, гражданите и бизнеса за внедряването им.

"Лидерите в публичния сектор са по-предпазливи при прилагането на иновативни решения, които често са рискови, и затова се търси баланс. Бизнесът върви няколко стъпки преди публичните власти в развитието на технологиите и решенията, публичните системи по-трудно възприемат и наместват иновациите", заяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) Силвия Георгиева.

По думите й това внедряване на иновации в българските общини се случва, макар и по-бавно от очакванията на гражданите и бизнеса. За пример Георгиева посочи две дейности на местното управление, при които новите технологии вече се прилагат успешно - транспорт и управление на отпадъци.

"В градовете тези два бизнеса са възложени на външни изпълнители с тежки дългогодишни договори. Всяка иновация изисква предоговаряне и може да е финансово натоварваща за местната власт", уточни още Силвия Георгиева.

Според Герасим Славов, управляващ директор на Novatel, сред най-често използваните приложения за автоматизация в българските градове са тези, свързани с транспорта и трафика. Различни иновации се прилагат и в сферата на паркирането, уличното осветление, управление на отпадъците, чистота на въздуха.

"Все по-належащо е изграждането на зарядни станции и инфраструктура за електромобили. Все повече се акцентира и върху намаляването на енергийния отпечатък, без значение дали от конкретна дейност, или за цяла сфера от управлението на градовете", коментира Славов по време на дигиталното издание на Knowledge City.

Специално участие във второто издание на конференцията взе и Мохамед Ридуани, кмет на Льовен - градът, спечелил приза Европейска столица на иновациите за 2020 година. В интервю за журналиста от Bloomberg TV Bulgaria Христо Николов, който беше водещ на конференцията, Ридуани разкри как управляваният от него град е постигнал този резултат.

"Нашият град се опитва да обедини хората зад общите амбиции. Ако става дума за борба с климатичните промени, бедността, изключването или болестите, както сегашната пандемия - вярваме, че само чрез структурни иновации и радикални участия не само на града, но и на гражданите, на институциите на знанието, можем да успеем. Ние имаме прочути университети и много експерти и изследователи. Чрез участието на предприемачи и всеки, който може в тази мисия", обясни Мохамед Ридуани.

Европейската столица на иновациите за 2020 година има платформа, която цели до 2030 година градът да стане климатично неутрален. За целта преди няколко години трафикът е бил изведен от центъра на града, идеята, която била реализирана след съгласието на жителите на Льовен. Друга мярка, която местната власт в белгийския град прави, е да инвестира в изолацията на сградите, така че те да станат по-енергийно ефективни. Задължително изискване е всяка нова сграда да бъде енергийно неутрална.

Според Мохамед Ридуани най-важното за всеки град, стремящ се да внедри повече иновации, е да изгради визия на развитието си на база на силните си страни.

"Опитайте се да намерите силните си страни. Опитайте да ги усилите. Вижте от какво се състои вашата общност. Обединете силите й и се опитайте да очертаете няколко важни амбиции, които искате да изпълните заедно. Бъдете автентични", посъветва кметът Европейската столица на иновациите за 2020 г.

Тезата му за визия за развитие, базирана на силните страни, изградена заедно с обществеността, беше подкрепена и от Весна Балтина, заместник-кмет "Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата" в община Бургас.

"Как решенията, които взимаме, ще бъдат припознати от общността, е важно за нас. Затова всяко решение се подлага на обществено обсъждане", коментира тя в студиото на Knowledge City.

В момента община Бургас, която няколко пъти е печелила приза "Най-добър град за живеене", изпълнява проект за изграждане на 50 нови зарядни станции за електромибили. От началото на 2020 г. общината има система за умно събиране на отпадъци. Над 1200 контейнера за отпадъци са оборудвани с устройства, които следят за изхвърления отпадък и необходимостта от неговото извозване, както и 4700 кофи по съставните селища.

"До края на годината ще бъдат оборудвани още 1 400 контейнера за разделно събиране. Автоматизирани са и машините за събиране на отпадъците, като процесът за един контейнер отнема около 40 секунди. Това много оптимизира разходите по сметосъбиране на общината", заяви още Весна Балтина.

Цялата дискусия от първото издание на Knowledge City 2021 може да гледате на запис на новата онлайн стрийминг платформата Investor Media PRO, която Investor Media Group стартира като част от кампанията за отпразнуване на 20-ия юбилей на Investor.bg, както и в ефира на Bloomberg TV Bulgaria на 25 март от 21:30 часа.

Knowledge City се провежда с подкрепата на Алтерко, Риск Инженеринг, TollPass, Банка ДСК, Интерком Груп и Явор, Леново България.

Медийни партньори на събитието са Bloomberg TV Bulgaria, Money.bg, Градът Медиа Груп, Kmeta.bg.