Гражданите на Европейския съюз ежегодно харчат 24 милиарда евро за незаконни  наркотици. Това показват данните от съвместния доклад на Европоли Европейския център за мониторинг наркотиците и наркотичната зависимост (EMCDDA) EU Drug Markets Report 2016.

Най-популярният наркотик на територията на ЕС е марихуаната, която заеме  38% от общия оборот на незаконен пазар за наркотиците в региона. Продажбите й се оценяват на сумата от около 9,3 млрд. евро. През миналата година марихуана са употребявали 22 млн. възрастни граждани, като 1 процент от жителите на ЕС я ползват постоянно.

Второ място на пазара на незаконни наркотични вещества заема хероинът, чийто оборот се оценява на 6,8 млрд. евро годишно. Третото място е за кокаинът, който носи на криминалните търговци 5,7 млрд. евро всяка година.

Появата и развитието на електронните валути и защитените социални мрежи позволиха на наркотиците да навлязат и на онлайн пазара, са посочва в доклада.

„Незаконното производство и бизнес с наркотици остава сред най-големите и иновативни криминални пазари в Европа. Организираните престъпни групировки намират все нови и нови пътища за доставки на наркотици в ЕС ”, казва пред Reuters директорът на Европол Роб Вайнрайт.