Няколко европейски държави започнаха да премахват всички ограничения, въведени заради пандемията — въпреки недоволството на Световната здравна организация, пише CNBC.

Швеция премахна по-голямата част от оставащите мерки в сряда, следвайки примера на Дания и Норвегия. Междувременно британският премиер Борис Джонсън анонсира тази седмица, че планове за прекратяване на изискването за самоизолация за гражданите, заразени с вируса.

В Швеция изискванията за дистанция, нуждата от зелени сертификати и ограниченията върху броя на хората, които могат да се събират на едно място, бяха премахнати. Безплатното тестване също бе премахнато, а от 1 април правителството смята да определи Covid като болест, "която не е опасна за обществото или заплаха за публичното здраве".

В изявление до медиите правителството посочва, че ситуацията вече е достатъчно стабилна. В него се посочва още, че "ваксинацията е най-важното оръжие в борбата срещу Covid-19". В Швеция 73 процента от населението вече е ваксинирано.

На 1 февруари Дания се превърна в първата държава в ЕС, която премахна всички ограничения — въпреки че случаите продължават да растат. Над 80 процента от населението там е ваксинирано.

Норвегия също премахна значителна част от мерките от 1 февруари, но запази препоръката за дистанция и изискването да се носят маски, когато спазването на 1 метър разстояние между хората не е възможно.

"Макар че много хора се заразяват с Covid-19, много по-малко хора влизат в болница", каза премиерът. "Ваксините дават добра защита, което означава, че можем да премахнем мерките".

На Острова Джонсън пък заяви пред депутатите, че ще премахне изискването хората да се самоизолират след положителен тест към края на този месец. Много от останалите мерки — включително изискването за носене на маска в магазини и в публичния транспорт — бяха премахнати в края на януари. Над 85 процента от британците са ваксинирани.

Covid мерките за чуждестранни туристи падат във все повече държави

Covid мерките за чуждестранни туристи падат във все повече държави

Ваксинацията обаче все още е задължителна почти навсякъде