Пореден ден и поредна граница отново е отворена за туристи, пише CNBC.

През последните две седмици редица държави съобщиха, че планират да отворят отново границите си - или поне да намалят значително изискванията за влизане. Сред тях са някои от страните, които имаха най-стриктните мерки срещу COVID-19 в света.

Отварянето на границите идва в момент, в който случаите на новозаразени достигат нови върхове — в края на януари бяха регистрирани 4 млн. само за ден.

Но много държави дават сигнал, че вече не могат да си позволят (икономически) - или не искат да си позволят - да останат затворени. Решенията идват и на фона на по-ранните строги мерки, които обаче не успяха да предотвратят бързото разпространение на новия вариант на коронавируса. И насред данните, че заболелите прекарват болестта по-леко.

А и 54 процента от света вече е ваксинирано, според Our World in Data.

Кои са държавите, които отварят отново границите си за посетители?

Вероятно най-важна е Австралия, която отварят границите си за ваксинирани от 21 февруари. Дерил Нюби, съосновател на туристическата компания от Мелбърн Welcome To Travel, подчертава, че строгите мерки засегнаха не само туристическия сектор, но и всяка друга индустрия в страната.

Нова Зеландия също отново започва да приема ваксинирани посетители. Но с уловка. Всъщност страната представи план от 5 стъпки, според който международните туристи няма да могат да влизат в страната поне до юли.

С някои малки изключения, от по-късно този месец ще започнат да се допускат граждани, ако идват от Австралия. Гражданите на страната, които пристигат от други точки на света, ще могат да се завърнат от страната на март. Притежателите на визи и студентите ще бъдат приемани отново от средата на април.

Ваксинираните пътешественици от Австралия и други държави, с които страната има спогодби и от които не се изискват визи (като Канада, САЩ, Мексико, Германия, Франция, Израел и други), ще могат да влизат от юли. Всички останали — чак от октомври.

След като затвори границите си през март 2020 г., Филипините отново отваря днес за ваксинирани туристи от над 150 страни и територии. Те ще трябва да представят и отрицателен PCR тест.

Въпреки растящия брой заразени Бали също започна да посреща туристи — още миналата седмица. Въпреки това властите казват, че е нужно икономиката да бъде подкрепена.

Идващите ще трябва да стоят под карантина пет дни — но могат да се изолират в един от 66-те хотела.

Малайзия също отваря, но чак от 1 март. 98% от възрастните там са ваксинирани.

И други държави, които вече отвориха за туристи, продължават да премахват различни мерки. В Европа, която е лидер по нови случаи, Гърция, Франция, Португалия, Швеция и Норвегия вече няма да изискват тест за влизане на ваксинирани туристи.