Бил Гейтс прогнозира, че може да има до шест готови ваксини срещу Covid-19, одобрени за разпространение, до пролетта на 2021 г., предава CNBC. "Очаквам, че ще имаме около шест ваксини, одобрени до първото тримесечие", казва Гейтс.

Според него кандидатите Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson и Novavax вероятно ще получат разрешение през следващите месеци, но не посочи шеста компания, разработваща ваксина.

Вече е одобрена една ваксина и това е тази на Pfizer-BioNTech. Обединеното кралство стана първата държава, която даде одобрение за употребата, а ваксинирането трябва да започне във вторник. Американската администрация по храните и лекарствата трябва да гласува одобрение на ваксината ощетази седмица.

"Регулаторите в развитите страни вършат чудесна работа", казва Гейтс. "Те проведоха проучванията от трета фаза по невероятно професионален начин."

Той обаче отбеляза, че предстои много работа, включително от организации като неговата, за да се гарантира, че ваксините са справедливо разпределени във всички страни и особено в по-слабо развитите.

Осигуряване на справедливо разпределение

"Трябва да се уверим, че ваксината се разпространява по справедлив начин, а достъпът да не зависи от това колко сте богати", каза Гейтс.

Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" работи с India's Serum Institute, най-големият производител на ваксини в света, за да започне производството и разпространението на кандидата за ваксина срещу Covid-19 на AstraZeneca на национално ниво.

Подобно споразумение ще бъде направено и за ваксината Novavax, каза Гейтс. Ще бъде намерен и друг производител за кандидата на Johnson & Johnson, след като бъде одобрен.