Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за автомобилистите може да поскъпне с до 20%, твърди в-к "24 часа", цитирайки свои източници от застрахователните среди. Увеличението ще става на стъпки и може да започне още от края на тази година.

В понеделник Комисията за финансов надзор (КФН) разпространи анализ на данните от застрахователите, според който за най-масовите превозни средства - автомобили, камиони и автобуси, събраните премии за 2017 година не са достатъчни, за да покрият разходите на компаниите.

При леките автомобили средната стойност на изплатена претенция е 1 362 лева за имуществена щета и 57 748 за неимуществена такава. При товарните автомобили и автобуси изплатените имуществени щети са средно по 1 333 лева, а нематериалните - 25 987 лева. Честотата на изплатените претенции за 2017 година е 3,2% за имуществени и 0,1% за неимуществени щети, сочи още анализът.

За миналата година премийният приход от "Гражданска отговорност" и "Автокаско" е 1,2 млрд. лв., а изплатените щети гонят 3 млрд. лв. при средна цена на полицата малко над 200 лв.

Изданието припомня, че министърът на финансите Владислав Горанов предложи увеличаването на минималните размери на застрахователтни суми по полицата. При имуществени или неимуществени вреди, при които има причинено нараняване или смърт, обезщетението да се вдигне до 10,42 млн. лв. вместо 10 млн., колкото е сега. Летвата от 2 млн. лв. за щети, нанесени на имущество, да стане 2,1 млн. лв., предлага Горанов.

Въвеждането на дългоочакваната система "Бонус-малус", според която изрядните шофьори ще плащат по-малко, няма да се случи скоро.

По-евтината "Гражданска отговорност" за изрядните шофьори остава мираж през 2018-а

По-евтината "Гражданска отговорност" за изрядните шофьори остава мираж през 2018-а

Общественото обсъждане на системата "бонус-малус" ще бъде чак през септември