Индия навлиза в сектора растителните протеини със стартъпи в хранително-вкусовата промишленост и бизнеси, произвеждащи вегански алтернативи на месо, яйца и млечни продукти.

Greenest Foods е точно такава компания. Именно от нея идва и първата от страната пратка от западния индийски щат Гуджарат, на месни продукти на растителна основа до САЩ, предаде Quartz.

Пратката от 5000 килограма се съдържа самоса на растителна основа, пролетни рулца, хапки и още други вегански продукти.

"Има голям интерес от чуждестранни пазари за висококачествени и здравословни храни на растителна основа и Greenest се радва да поеме водеща роля в това начинание от Индия", коментира основателят и главен изпълнителен директор на Greenest Foods Гаурав Шарма.

По-голяма част от индийците редовно консумират риба, пиле или друг вид месо, според данни от националното проучване (2019-20).

Въпреки това някои индийци вече се обръщат към вегански начин на живот, стимулирайки растежа на производството на растителни алтернативи на месото. Това дава на Индия потенциала да стане ключов доставчик на такива продукти в световен мащаб.

Дори утвърдени бързооборотни компании за потребителски стоки като ITC и Tata Consumer Products гледат на тази тенденция като голяма възможност, която показва, че индустрията може да нарасне до 1 милиард долара до 2030 г.

Месните продукти на растителна основа вече са налични в платформите за електронна търговия и като цяло търговските вериги.

Растителните протеини и месото на растителна основа са възможност, възникнала от осъзнати консуматорство, идващо от поколението на милениалите, според Варун Дешпанде, управляващ директор в нестопанската организация Good Food Institute India.