През почивните дни властите в Китай потвърдиха своя амбициозен план за изграждането на мегаград между столицата Пекин, Тиендзин и Хъбей. Според някои спекулации от миналата година той трябваше да се разпростира на площ от 212 000 квадратни километра или иначе казано ще бъде два пъти по-голям от България.

В края на миналата седмица обаче стана ясно, че населеното място ще бъде на площ от 2000 квадратни километра или 2 пъти колкото София, Пловдив, Варна и Бургас взети заедно.

Възниква обаче въпросът колко стомана ще е необходима на втората по големина икономика, за да изгради мегаполиса. Изчисленията на Citi Research показват, че изпълнението на проекта ще увеличи търсенето на суровината, като вероятно страната ще се нуждае от допълнително между 12 и 14 милиона метрични тона годишно.

Това наистина е минимално количество на фона на глобалното производство на стомана, достигнало 1,63 милиарда тона през миналата година. Въпреки това идеята на Пекин е добра новина за компаниите от бранша, тъй като ще гарантира запазване на търсенето от страна на Китай на високо ниво.

Изчисленията на Citi показват още, че в рамките на целия проект за жилищно строителство ще са нужни 25-30 милиона тона стомана, 35-40 за застроени нежилищни площи, 35-40 милиона тона за транспортна инфраструктура и 25-30 милиона тона за комунална инфраструктура.