Метавселената има потенциала да се превърне в възможност за годишни приходиот 1 трилион долара в света на на рекламата, на дигиталните събития, електронната търговия. Това се казва нов доклад на крипто гиганта Grayscale.

Той е публикуван на фона на нарастване на интереса към метавселената, след като Facebook официално промени името си на Meta и заяви, че ще се фокусира върху виртуалния свят. Според гиганта това ще е бъдещето на интернет.

Доказателство за нарастващия интерес е и покупката на парцели виртуална земя, за което стана ясно тази седмица, в крипто-базирани метавселени Decentraland и Axie Infinity. Те се продават за повече от 2 милиона долара, пише Business Insider.

В метавселената хората могат да играят игри, да общуват, да работят и дори да търгуват и да печелят крипто активи.

Според изчисления на Grayscale приходите от виртуални игрални светове могат да нараснат от около 180 милиарда долара през 2020 г. до 400 милиарда долара през 2025 г.

Виртуален имот, оценен на $2,4 милиона, беше купен чрез криптовалута

Виртуален имот, оценен на $2,4 милиона, беше купен чрез криптовалута

Tова е най-скъпата покупка на виртуален имот в платформата

Grayscale управлява най-големия фонд за криптовалута. Според гиганта плановете на Facebook да похарчи 10 милиарда долара тази година за метавселената е знак за потенциала на пазара.

Авторите на доклада твърдят, че метавселената е огромна възможност за крипто компаниите.

Все по-често проектите в света на метавеселената се създават върху, или са силно обвързани с крипто технология, която може да даде на потребителите повече контрол и да им позволи да печелят пари, които могат да използват в реалния свят.

Докладът на Grayscale се фокусира и върху Decentraland. В тази метавселена хората влизат, за да играят игри, печелят в местна криптовалута, наречена Mana, купуват включително виртуална земя и колекционерски предмети, и гласуват за управлението на икономиката.