Виртуален недвижим имот в онлайн света Decentraland беше продаден за рекордните 2,4 милиона долара. Той е купен чрез криптовалита. Това съобщава крипто инвеститорът Tokens.com и Decentraland, цитирани от световни медии.

Decentraland е онлайн пространство или "метавселена", в което хората могат да купуват земя, да посещават сгради, да се разхождат и да се срещат с други хора чрез аватари.

Особено популярни станаха тези пространства, заради пандемията, която ограничи движението на хората, а те прекарват повече време в интернет. С промяната на името на Facebook, който вече е Meta, популярността на т.нар. метавселена стана още по-голяма.

Във вселената на Decentraland се използва блокчейн. Земя и други предмети в Decentraland се продават под формата на незаменяеми токени (NFT) - вид крипто актив. Покупките стават чрез криптовалутата на Decentraland MANA.

Според Decentraland това е най-скъпата покупка на виртуален парцел в платформата.

Metaverse Group, дъщерно дружество на Tokens.com е купило участък от недвижими имоти за 618 000 MANA. Той е бил на цена около 2 428 740 долара. Земята се намира в зона, наречена "Fashion Street" на картата на Decentraland. Tokens.com обяви, ще я използва за провеждане на дигитални модни събития и продажба на виртуални дрехи за аватари. Парцелът е с площ малко над 560 кв.м.

През юни парцел виртуална земя на стойност стойност 913 228 долара в Decentraland беше продаден за 1 295 000 MANA. Купувачите са построили виртуален търговски център за продажба на дрехи за аватари.