Merck е подписала споразумение за доставка на експерименталното ѝ лекарство срещу Covid-19 със Сингапур - поредната държава в Азия, която парафира договор за хапчето, пише CNBC. Австралия също вече има договор, а Тайландия, Южна Корея, Тайван и Малайзия водят преговори. Филипините се надяват, че участието на страната в опитите ще ѝ донесе възможност за достъп до лекарството.

Molnupiravir въвежда грешки в генетичния код на коронавируса и ще бъде първото антивирусно лекарство за орална употреба срещу Covid-19. В САЩ компанията производител търси разрешение за спешна употреба от регулаторите.

Желанието на държавите да се снабдят с доставки идват след публикуване на данните от клиничните опити в петък, които показват, че хапчето намалява с 50% възможността за хоспитализация или смърт.

Самата Сингапур отчете рекордните 3 486 нови случая във вторник.

Първоначалният анализ на резултатите показва, че 7,3% от пациентите, които вече са били заразени и след това са третирани с лекарството, са влезли в болница в рамките на следващите 29 дни. От пациентите, получили плацебо, 14,1% са били хоспитализирани. Не са отчетени смъртни случаи сред третираните, докато в контролната група осем са починали.

В опитите са участвали 775 пациента с потвърдена зараза. Нито един от тях не е бил ваксиниран, а всички са имали и други заболявания, които ги поставят в риск от по-тежко прекаване на болестта - наднормено тегло, възраст над 60 г., диабет или сърдечни заболявания.