Румъния, една от трите държави в Европейския съюз (ЕС) с най-ниска минимална заплата заедно с България и Литва, планира поетапно увеличение на минималното възнаграждение в страната с по 150 леи до 2500 леи до 2022 година.

Според нормативен акт, подготвен от правителството, първото увеличение ще дойде през януари следващата година, става ясно от публикация на местния сайт Business Review.

Минималната заплата у нас с най-голям ръст в ЕС

България е лидер по скок на заплатите в Европа. Но на минималните

А какво е нивото на възнагражденията в останалите държави членки?

В нея се посочва, че по думите на Богдан Хосу, който е президент на Конфедерацията на профсъюзите Алфа минималната заплата в страната ще трябва да достигне 2500 леи в следващите три години. Това означава, че тя ще се равнява на 537 евро или на 1050 лева месечно.

У нас тя беше увеличена в началото на 2018 година до 510 лева или 260 евро, което беше със 70 лева повече спрямо предходното ниво.

79 лева на месец: Как се промени минималната заплата в България от 2000-а до днес?

79 лева на месец: Как се промени минималната заплата в България от 2000-а до днес?

И как се промени тя за 2 десетилетия

През миналата година минималното възнаграждение в Румъния беше в рамките на малко над 320 евро, а през тази то беше увеличено до 408 евро.

Според данни на Европейската фондация за подобряване на условията за живот и труд от 2010 година насам минималната заплата се е увеличила с над 112% или двойно. В северната ни съседка пък за последното десетилетие ръстът е в рамките на 195 на сто, твърдят от Business Review.

Реалните заплати в България са с най-голям ръст от цяла Европа за последните 7 години

Реалните заплати в България са с най-голям ръст от цяла Европа за последните 7 години

Но страната е изправена пред един значителне проблем