България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) по ръст на реалните заплати за периода между 2010 и 2017 година. През този период те са нараснали с 54,5%, показват данните от нов доклад на Европейския синдикален институт. От него става ясно още, че страната ни е втора по ръст на показателя за миналата година в сравнение с 2016 година, като тя е изпреварена само от Румъния.

Любопитно е да отбележим, че за разлика от другите страни с най-голямо увеличение на реалните възнаграждения, които отчитат сериозен напредък и през предходния период между 2000 и 2009 година, в България между тези години ръстът е значително по-слаб - 28,5 на сто.

През изминалите 7 години обаче страната ни успява да навакса и да изпревари предишните първенци, като Румъния, Литва, Латвия и Естония. При тях между 2000 и 2009 година растежът е над 65 на сто, като най-сериозен е той в северната ни съседка - повече от двоен.

От друга страна няколко европейски държави отчитат спад на реалните заплати между 2010 и 2017 година. Най-голям е той в друга съседка на България - в Гърция. В резултат на икономическата криза в страната там показателят се е свил с цели 19,1 на сто при ръст от 23,8 на сто за предходното десетилетие.

Снимка 346561

Източник: European Trade Union Institute

Намаление на реалните заплати има в още няколко страни, които понесоха по-тежко финансовата криза - Кипър, Португалия, Испания, Италия, както и Хърватия, Великобритания, Белгия, Финландия и Дания.

"Докато периодът между 2000 и 2009 година се характеризираше със значително увеличение на реалните заплати в повечето държави от ЕС, този модел впоследствие напълно се промени. Между 2010 и 2017 година се забелязва стагнация или дори спад на възнагражденията", посочват от института и допълват:

"Само в три държави - България, Полша и Германия, растежът на реалните заплати между 2010 и 2017 година надхвърля този за периода 2000 - 2009.".

През изминалата година в сравнение с 2016-а Румъния е с ръст от цели 12,2% на реалните възнаграждения. България е втора с ниво от 6,9%, следвана от Латвия, Унгария, Чехия, Литва и Полша. В същото време спад има във Финландия, Испания, Италия, Белгия, Великобритания и Гърция.

Снимка 346562

Източник: European Trade Union Institute

Експертите на института обаче предупреждават, че ръстът при минималните заплати в България и Румъния може да крие рискове:

"България и Румъния са с много ниски абсолютни нива на минималните възнаграждения и те се разглеждат критично, като се смята, че последните повишения при тях заплашват баланса между подкрепата на заетостта заедно с конкурентоспособността и запазването на трудовия доход", се посочва в документа и се казва още:

"И двете страни получиха препоръки за гарантиране на по-ясен и прозрачен механизъм за определяне на минималните заплати, което в реториката на Европейската комисия (ЕК) означава съвет за по-ограничен растеж на минималните възнаграждения.".

Другият риск при България е свързан с това, че ръстът на реалните възнаграждения значително изпреварва този на продуктивността, която през 2017 година расте с 3,1 на сто. През периода на 2010 - 2017 година показателят също е значително под растежа на реалните заплати с ниво от 28,5 на сто.