Правителството на Австралия назначи проверка на резервите, след като експерти предупредиха, че страната има заделение петрол, дизел и самолетно гориво за едва няколко седмици, пише BBC. Международната енергийна агенция очаква страните да имат резерви за поне 90 дни, но Австралия не е достигала подобни нива от 2012.

Последните достъпни официални данни са от януари т.г. Според Australian Petroleum Statistics Австралия има бензин, достатъчен за 23 дни, дизел за 17 дни и самолетно гориво за 20 дни.

Държавата в момента разчита на внос за над 90% от нужните си горива. Петролът идва от Близкия изток и е рафиниран в Южна Корея, Китай и Сингапур. Зависимостта на Австралия от вноса се покачи значително през последните десет години, тъй като три от седемте местни рафинерии са затворили врати, а производството на петрол е намаляло с една трета.

Стратегът Джон Блекбърн предупреждава, че при проблем с межуднародните доставки страната ще се окаже в доста неприятна ситуация само в рамките на две седмици.

Засега експерти казват, че Австралия е малко вероятно да остане без гориво - освен ако конфликтът в Сирия не се задълбочи.