Великобритания записа най-"зеленият" си месец в историята през май, след като изкара 31 дни без електричество, произведено от въглища, пише The Guardian. Енергийният оператор заяви, че най-слънчевата пролет в историята на Острова е спомогнала за генериране на достатъчно електроенергия от слънцето, което намалява въглеродните емисии от производството на ток до най-ниското ниво.

През май 28% от произведената електроенергия идва от вятъра и слънцето, а 30% - от топлоцентрали на газ. В същото време, ниското търсене заради пандемията оставя малко място за оставащите въглищни централи.

От началото на април енергийната система изкара без въглища 54 последователни дни. Рекордът бе възможен, частично, тъй като търсенето на електроенергия се срина заради мерките срещу коронавируса. Необичайно слънчевото време също помага - оказва се, че тази пролет е най-слънчевата от поне 1929 г. Май месец е бил най-сухият от 124 години насам.

Ситуацията обаче създава и предизвикателствата пред енергийния оператор. Инженерите е трябвало да се уверят, че повишеното производство от възобновяеми източници няма да претовари мрежата. Компанията очаква, че ще трябва да плати £500 млн. повече от обичайното това лято, тъй като ще трябва да плаща на генераторите да изключват вятърните ферми и слънчевите паркове.

Как въглищата станаха най-скъпото изкопаемо гориво?

Как въглищата станаха най-скъпото изкопаемо гориво?

Въпреки по-слабото търсене в САЩ и Европа