Въглищата - най-замърсяващата и обикновено най-евтината алтернатива за производството на енергия, в момента е най-скъпото изкопаемо гориво.

След епичния срив на петрола през последния месец суровината се оказа с цена под тази на най-широко търгувания договор за въглища на база енергиен еквивалент, показват изчисления на Bloomberg.

Така фючърсите на австралийските фючърси на въглища са били с цена от 66,85 долара за метричен тон в петък. Този обем е еквивалентен на барел петрол, търгуван за 27,36 долара през същия ден. Фючърсите на сорта Brent завършиха миналата седмица със стойност от 26,98 долара за барел.

Докато потреблението на въглища в САЩ и Европа намаля заради евтиния природен газ и по-значителното използване на възобновяеми източници, то търсенето на изкопаемото гориво продължава да расте в Азия. На пазарите там традиционно въглищата са най-евтината опция.

Цената на петрола Brent отново се срина до $26 за барел

Цената на петрола Brent отново се срина до $26 за барел

Американските производители на шистов нефт започват диалог с ОПЕК

Промяната в подредбата на тези основни суровини спрямо цената е по-скоро функция на внезапния спад на стойността на петрола отколкото на ръст в търсенето на въглища, посочват експерти. От Goldman Sachs очакват в Япония използването на въглища да намалее допълнително за сметка на по-големия интерес към по-евтиния втечнен природен газ (LNG).

Спирането на полети и ограниченията за пътуване ограничиха търсенето на петрол в световен мащаб с 20%. Междувременно Саудитска Арабия и Русия се готвят да наводнят пазара на нефт. В резултат сортът Brent се търгува с около 60% по-евтино в сравнение с началото на миналата година.