Цените на петрола в понеделник се търгуват в различни посоки, американският еталон WTI поскъпва, а европейският сорт Brent продължава да поевтинява.

Майските фючърси за петрола Brent днес сутринта на борсата ICE Futures в Лондон спадат с $ 0,74 (2,78%) от нивото им в петък - до $ 26,24 за барел. В петък тези контракти поевтиняха с $1,49 (5,2%), до $ 26,98 за барел.

Фючърсите за американския WTI с доставка май при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпнаха с 0,11 долара (0,49%) - до 22,74 долара за барел.

Миналата седмица цената на WTI падна с 29,3%, което беше максималният седмичен спад от 1991 г. насам, а Brent загуби 20,3% от стойността си.

Досега през март WTI е поевтинял с 43,9% и може да покаже рекорден спад за месеца, отбелязва CNBC.

"Очакваме котировките да продължат да се колебаят, докато се постигне равновесието на цените и ръстът на производството не бъде спрян, казва анализаторът на Rystad Energy Луиз Диксън." Това е най-мрачната картина на търсенето, която наблюдаваме , докато пада потреблението на самолетно гориво, бензин, корабни горива, нефтопродукти и петорла, използван за производство на електроенергия. "

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо и Райън Ситън, комисар на регулаторния орган, отговарящ за експлоатацията на находищата в най-големия производител на суровината в САЩ - щата Тексас, обсъдиха глобалното търсене и предлагане на петрол. Ситън каза, че Баркиндо го е поканил да присъства на следващата среща на ОПЕК.

По-рано деловото издание WSJ обяви срещата като опит на американските производители на шистов нефт да започнат диалог с ОПЕК, което може да помогне за установяване на примирие между трите най-големи световни производители на петрол. И да разреши саудитско-руската ценова война, която опустоши петролните пазари през последните седмици.