Служителите на Европейския парламента са бесни. Причината се крие в тайно повишение на цените в стола, пише европейското бюро на Politico.

Поскъпването идва в период, в който повечето депутати и служители на ЕП са във ваканция или работят извън Брюксел. Цените на някои от храните са се увеличили с 25 процента или повече. Това накара служителите да подадат официално оплакване чрез синдикалните организации.

Гарнитура пържени картофки, която доскоро струваше €2, вече е €2,50, казват служители пред изданието. "Супата на деня" вече струва €1, от €0,80 по-рано.

Увеличенията се дължат частично на въвеждането на данък добавена стойност, който преди това бе изключен от цените на храните в стола на Европейския парламент. Цените се увеличават и заради влизането в сила на договори с нови доставчици. Говорител на институцията посочва, че повишението на цените вече е било комуникирано с депутатите и служителите.

За служителите в ЕП има и друг проблем: колегите им в Европейската комисия и Европейския съвет се хранят далеч по-евтино. 100 грама салата в ЕП струва €1,30, а в сградата на Комисията - едва 63 евроцента. Кускусът е €7,50 в парламента и едва €4,95 в Комисията.

Представители от ЕП посочват, че една от причините за по-високите цени е решението да бъдат премахнати субсидиите, които данъкоплатците плащат. От документи става ясно, че тези субсидии са в размер на €5 милиона годишно. И сега вече са премахнати.

Това звучи справедливо, но служителите в парламента се оплакват, че новите цени надхвърлят увеличението на заплатите от последните години. А и в ерата на нулеви и дори отрицателни лихви, както и ниска инфлация, увеличение от 25% на каквото и да е изглежда неразумно. Синдикатите са съгласни, като допълват, че голяма част от хранещите се там не са високопоставени съветници, а служители със скромни заплати.