Изкуственият интелект (AI) вече заема все по-голяма част от глобалния бизнес и наред с плюсовете, които има, безспорно ще нанесе и вреди. Една от тях е свързана с мениджърите по света, които трябва да са наясно, че благодарение на технологията престоят съкращения.

Именно бъдещето на пазара на труда такъв, какъвто го познаваме, е един от акцентите на ежегодния международен форума, който се провежда в момента в Давос, Швейцария и който събира световният икономически, политически и бизнес елит, предават световните агенции.

Давос 2024: Премиерът на Китай обясни защо Пекин е "важен двигател за глобалното развитие"

Давос 2024: Премиерът на Китай обясни защо Пекин е "важен двигател за глобалното развитие"

Китайската производствена индустрия е допринесла с 30% от глобалната обща добавена стойност

Тази година, съвсем очаквано, голяма тема е изкуствения интелект, като никой не се заблуждава, че много хора ще загубят работа с прилагането му, докато за други това ще бъде революционен напредък.

На форума в Давос присъства и българският министър-председател Николай Денков, който заяви, че "всяка една опасност може да се разглежда и като възможност и целта на срещите в Швейцария е именно да се видят възможностите за справяне с опасностите".

"Ние трябва да можем да развием по-добре икономиките си в едно технологично състезание, което да бележи какво ще се случи през следващите няколко години и разбира се това включва приложението на изкуствения интелект и част от моите срещи бяха в тази посока как да не загубим, а отворим работни места", коментира Николай Денков.

Снимка 649178

Източник: EPA/БГНЕС

На този етап обаче една четвърт от главните изпълнителни директори в световен мащаб очакват внедряването на генеративен изкуствен интелект да доведе до намаляване на броя на служителите с поне 5% тази година. Това показват данните от проучване, представено по време на срещата на световните и бизнес лидери в швейцарския зимен курорт.

Според анкетата сред висшите директори, проведена от консултантската компания PwC преди Световния икономически форум тази седмица, отраслите, водени от медиите и развлеченията, банковото дело, застраховането и логистиката, е най-вероятно да предвидят съкращения, заради навлизането на AI.

Експерти от Давос прогнозират "несигурна“ година за световната икономика

Експерти от Давос прогнозират "несигурна“ година за световната икономика

Най-високата цена ще платят икономиките с ниски доходи