Говорейки на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, китайският премиер Ли Цян подчерта, че "Китай е важен двигател на глобалното развитие", предават световните агенции. Според Цян, странтата му е единствената държава в света с присъствие във всяка индустрия, класифицирана според индустриалната категоризация на ООН.

Китайската производствена индустрия е допринесла с 30% от глобалната обща добавена стойност, подчертавайки, че през 2023 година китайската икономика се е възстановила и е отбелязала ръст от 5,2%, което е над очакваното от Пекин ниво на растеж от 5%.

Възходи и спадове на китайската икономика

Въпреки честите възходи и спадове на китайската икономика, Пекин може да се справи с това добе, смята премиерът на страната. Той е категоричен, че цялостното представяне на Китай и общата тенденция на дългосрочен растеж няма да се променят.

"Китай се ангажира да се отвори и ние ще продължим да създаваме благоприятни условия за света да споделя китайските възможности. В наши дни Пекин е партньор на 140 държави и региони", заяви още Ли. 

Китай стана №1 износител на автомобили в света, благодарение на Русия

Китай стана №1 износител на автомобили в света, благодарение на Русия

През 2023 г. Китай е продал над пет пъти повече автомобили в Русия от 2022 г.

Според Пекин укрепването на сътрудничеството между всички нации е изключително важно в наши дни. Затова китайският премиер призова за подобряване на международния обмен на научни и технологични постижения. 

"Това трябва да се направи с ясната цел достигане на отворена, справедлива и недискриминационна среда за равностойно развитие."

Изкуственият интелект

Ли Цян подчерта, че е от решаващо значение да се постави "червена линия" в развитието на изкуствения интелект. Според китайските власти напредъкът на новата технология трябва да бъде с акцент върху хората, като се гарантира, че човешкият контрол върху машините е запазен.

"Насърчаването на "мултилатерализма" в развитието на изкуствения интелект е правилната посока, която би помогнала за преодоляване на технологичното разделение между нациите."

Конкуренцията със Запада

За Китай здравословната конкуренция е от ключово значение за подобряване на сътрудничеството и иновациите. Светът трябва да премахне бариерите пред конкуренцията и да си сътрудничи в екологичните стратегии и международния научен обмен. А за благото на всички е поддържането на глобалните вериги за доставки да бъде такова, че те да са "стабилни и спокойни", е позицията на Пекин.

Експерти от Давос прогнозират "несигурна“ година за световната икономика

Експерти от Давос прогнозират "несигурна“ година за световната икономика

Най-високата цена ще платят икономиките с ниски доходи