Турската компания Ictas Insaat Sanayi ще строи 8-километров околовръстен път в румънската столица Букурещ, съобщава News.ro, цитирайки изявление на Министерството на транспорта в страната.

Пътят ще бъде изграден в северната част на Букурещ, като изпълнителната цена на проекта е 414 милиона леи (над 80 милиона евро) без ДДС. Срокът на договора е 30 месеца, от които 12 са предвидени за период на проектиране, а 18 за изпълнение на строителните работи. Гаранционният срок е 10 години.

Букурещ изпревари по задръствания Ню Йорк и Москва

Столицата на наша съседка изпревари по задръствания Ню Йорк и Москва

Шофьорите там губят по 134 часа годишно в трафика

Изпълнителят на проекта ще изработи 7 надлеза, два от които са с дължина съответно 318,30 м и 466,50 м. Това ще направи пътя един от най-модерните в Европа, отговяращ на възможно най-високите стандарти.

Тази година столицата на Румъния изпревари едни от най-големите мегаполиси в САЩ, Азия и Европа, когато става дума за задръствания. Според изчисленията, шофьорите в румънската столица губят по 134 часа годишно в трафик, като средната скорост на движение е 24 км/ч. Според очакванията, новият околовръстен път би трябвало да облекчи натовареността на движението.

По-рано тази година друга турска компания - Temsa, спечели обществена поръчка в северната ни съседка и достави на Румъния електрически автобуси. Дължината на превозните средства е 12 метра, като автобусите разполагат с 35 седящи места и могат да поберат до 85 пътници.

Най-скъпият мост на Румъния и третият най-дълъг в Европа ще бъде готов през 2022-а

Най-скъпият мост на Румъния и третият най-дълъг в Европа ще бъде готов през 2022-а

Строителните работи са завършени на 55% и съоръжението трябва да заработи до края на следващата година

Мапините са снабдени и с функция за бързо зареждане на батерията, като пробегът с едно зареждане достига 230 километра. При 9-минутно зареждане превозното средство може да измине до 90 километра в градска среда.