„Ректор взема 8937 лв. месечно, повече от Борисов и Плевнелиев, лети 417 дни", четем на първа страница на в. „24 часа"

Акад. Ваньо Митев, който ръководи 8 години медицинския университет, инвестирал в командировки годишната държавна издръжка за 8 студенти Министър Кунева сезира ДАНС и прокуратурата за бившия ръководител на ВУЗ-а Проф. Митев: Оставих университета на плюс 100 млн. лв., а сега ме изкарват престъпник Одитен доклад от 64 страници, който анализира финансовите разходи в Медицинския университет в София от 1 януари 2014 до 30 юни 2016 отива в ДАНС и прокуратурата. Това обяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева днес.
Прочети още от в. „24 часа"

"OneCoin на Ружа Игнатова притесни властите в Лондон", четем на първа страница в. “Капитал Daily”
Компанията на българката с германски паспорт Ружа Игнатова OneCoin е разследвана от полицията в Лондон. Това става ясно от съобщение на британския финансов регулатор Financial Conduct Authority, с което той предупреждава потребителите да внимават при взаимоотношенията си с компанията. От FCA подчертават, че OneCoin, която предлага възможност за печалба от търговия и копаене на едноименната криптовалута, не е лицензирана от тях и те не мислят, че извършва действия, които изискват тяхната оторизация. "Въпреки това сме притеснени от потенциалните рискове, които компанията поставя пред британските потребители", гласи съобщението.

Това не е нито първото предупреждение от официална институция, нито първото разследване за OneCoin, което е обвинявано от медии и анализатори в редица страни, че е пирамидална схема.

Прочети още от в “ Капитал Daily”

“Забавачки събират по 9000 лева от родители” четем във в. “Монитор”
Освен за помагала искат пари за чинове, щори и ремонти
Около 9000 лева се събират във всяка детска градина по време на първите родителските срещи. Всяко семейство с малко детенце трябва да задели между 50 и 100 лева на година за мокри кърпи, вода и помагала и ремонти, установи проверка на „Монитор”. Така при средно 150 дечица в сграда и 60 лева такса излиза, че родителите отделят и събират средно по 9000 лева. Тези такси обаче се оказват извън закона, защото кметовете масово са издали заповеди до директорите да не събират пари от родителите.

Прочети още от статията на в. “Монитор”

“Магистралата „Струма“ тръгва към Кресна догодина" четем на първа страница на в. “Труд”
Работата по изграждането на лот 3.2 от магистрала „Струма“ до Кресна може да започне още от новия строителен сезон, ако няма бланкетни жалби или други пречки, заяви председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров. Той участва в дискусионен форум, организиран от Камарата на строителите в България. Прогнозата на АПИ е, че всичко може да е готово до 2020-2021 г.

В дебатите се включиха представители на 7 браншови пътни асоциации, 7 неправителствени и екологични сдружения и експерти от академичните среди – БАН, Университета за архитектура, строителство и геодезия и Минно-геоложкия университет.

Всички те подписаха декларация в подкрепа на това как ще изглежда лот 3.2. Вариантът, предложен от държавата, предвижда едната посока на движение – от Кресна към Симитли, да минава по настоящото трасе, като то ще бъде ремонтирано, а другото платно – от Симитли до Кресна, ще бъде изнесено в източна посока по изцяло нов терен, който преминава около селата Брежани, Стара Кресна и Ощава. Ще има тунели, 7 виадукта, 14 по-малки съоръжения, подпорни стени. Пътят ще е двулентов, като при изкачванията ще става трилентов.

Прочети още от в. “Труд”

“Депутати свалят банковите такси”, извежда  на първа страница  в. “Стандарт”

Парламентарната икономическа комисия е поканила на среща ръководството на БНБ, за да обсъдят проблема с многобройните такси, които събират търговските банки. Това съобщи председателят на икономическата комисия в народното събрание Петър Кънев пред бизнеса в Троян. Целта на форума "ДА! На българските региони - ТРОЯН", организиран от "Стандарт" и КРИБ бе да се състави план за икономически растеж, привличане на чужди инвестиции и решаване на проблема с младежката безработица. "Стандарт" събра на една маса изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов, зам.-директорката на Българска агенция за инвестиции Маджиде Ахмедова, главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова, председателя на икономическата комисия в парламента Петър Кънев, зам.-председателя на комисията по култура Ирена Соколова, народните представители от ГЕРБ Георг Георгиев и Иван Миховски, за да обсъдят заедно с компании от региона възможностите за икономическото развитие на Троян.

Прочети още от в. “Стандарт”

"Осъдени и следствени влизат в най-екзотичната битка за президент” е  водещo заглавиe на в. “Сега”
Хора с присъди и разследвани за различни престъпления са получили регистрация от ЦИК и ще се включат в кандидатпрезидентската надпревара. Това показва справка с биографията на претендентите за държавен глава, излъчени от 15 инициативни комитета, 12 партии и 5 коалиции. Срокът за регистрацията изтече в понеделник. Сред играчите в битката на 6 ноември са ген. Румен Радев, издигнат от комитет и подкрепен от БСП, Татяна Дончева - излъчена от коалиция между "Движение 21" и НДСВ, Трайчо Трайков от Реформаторския блок, Ивайло Калфин, издигнат също от коалиция, доминирана от АБВ, бившият премиер Пламен Орешарски, чиято номинация бе внесена в ЦИК в последния момент от инициативен комитет, Красимир Каракачанов - кандидат на ВМРО, НФСБ и "Атака" и пр. Най-голямата политическа сила ГЕРБ ще обяви своя кандидат на 2 октомври.

Прочети още от статията на в. “Сега”

„"АЛД аутомотив" купи по-малкия си конкурент "МКБ - аутопарк"", пише в. “Капитал Daily”
Компанията за лизинг и управление на автомобилни паркове "АЛД аутомотив" е придобила по-малкия си конкурент "МКБ - аутопарк". Сделката е част от постигнатото в края на миналата година споразумение между собствениците на двете компании, според което базираната във Франция ALD Automotive ще купи унгарската MKB - Euroleasing Autopark и българското й дружество. Промяната в собствеността на "МКБ - аутопарк" е вписана в Търговския регистър в началото на август, а цената е близо 1.7 млн. евро. Сделката ще увеличи автопарка на "АЛД аутомотив" с 1700 автомобила и ще засили позициите й на пазара на оперативен лизинг, който има значителен потенциал за развитие.

Прочети още от в “ Капитал Daily”

„Преследвайки лошите данъкоплатци, МФ може да изтърве добрите", пише в. “Сега”
Тази година трябваше да се размине с козметични промени на данъчните закони. Малко редакционни поправки, очакваното увеличение на акциза за цигарите и това трябваше да бъде всичко. Но не стана така. Министерството на финансите (МФ) за пореден път стовари обемист пакет от промени, който вероятно ще се допълва и преправя, защото такава е логиката му.

Всички нови промени се извършват с преходните разпоредби на законопроект за изменение на Закона за акцизите. В по-голямата си част те включват трудни за прилагане изменения в Закона за ДДС, разположени върху 16 страници - повече от половината от проекта. Измененията за пореден път се отнасят предимно до непризнаването на данъчен кредит за активи, които не се ползват за дейността, или за облагането на личното ползване (безвъзмездна доставка, приравнена на възмездна).

Прочети още от в. “Сега”

“Битката на Брюксел с Източна Европа за храни и земи” пише в. „Труд"
Кой ще надделее в спора за големите чуждестранни супермаркети и малките местни производители
Европейската комисия откри нов фронт на задълбочаващия се конфликт с правителствата от Централна и Източна Европа за ограниченията по отношение на големи чуждестранни супермаркети. Битката стана още по-ожесточена миналата седмица, когато Брюксел каза, че започва задълбочено разследване, за да се изясни дали Варшава използва нов данък, за да облагодетелства малките местни супермаркети за сметка на големи чуждестранни търговци на дребно.

Комисията настоя поляците да не прилагат новия данък, докато проверката не приключи. Финансовият министър на Полша Павел Шаламаха отвърна на удара във вторник, осъждайки действията на Еврокомисията като „успех на лобистите”. Прочети още от в. „Труд"

„Краденият ток поскъпва три пъти", пише в. „24 часа"

Краденият ток да струва 20 ст. и да бъде 3 пъти по-скъп от тарифата, по която досега плащат заловените, че крадат електроенергия.

Около тази теза се обединиха министри, депутати и енергийни експерти по време на дебата на в. “24 часа” “Да спрем кражбите на ток и съоръжения”. Новината за бъдещите цени прогнозира министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обясни, че заедно с КЕВР се обсъжда краденият ток да се събира 6 месеца назад, а не 3 , както е сега.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

”Трасето на „Струма" към София ще бъде с 3 ленти", пише в. “Стандарт”

Последният участък от магистралата ще бъде готов през 2020 г.

Участъкът на магистрала „Струма" в Кресненското дефиле, за който се реши да е с т.нар. „двойно преминаване" – еднопосочно по съществуващия път към Кулата и по ново трасе източно от дефилето в посока към София, може да бъде завършен до края на 2020 г. Това каза председателят на Агенцията „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров на пресконференция в Камарата на строителите в България, на която беше представен проектът. Лазаров обясни, че в момента се подготвя оценката за въздействие върху околната среда на проекта. Очакванията му са през октомври докладът да бъде внесен в Министерството на околната среда и през ноември да бъде одобрен. След това ще се възложи идейното проектиране, а след него ще бъде обявена процедура за инженеринг – т.е. изготвяне на технически проект и строителство на новата отсечка.

Прочети още от в. “Стандарт”